Het adopteren van een buitenlandse hond of kat.

Het adopteren van een buitenlandse hond of kat: 5 belangrijke overwegingen

Bij Animal Match vinden wij dat ieder dier uit binnen en buitenland een kans verdient. Als je een dier uit het buitenland adopteert zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

1. Begrijp hun achtergrond

Honden en katten die uit het buitenland komen, hebben soms een tries verleden. Sommige dieren zijn opgegroeid zonder veel menselijk contact, op straat, of in een omgeving waar weinig eten voor ze was. Ze zijn soms niet liefdevol opgegroed, naar een puppy-klas geweest of hebben weinig ervaring met onze maatschappij. Het gedrag van je toekomstige hond of kat is gebaseerd op de voor hun bekende omgeving. Het is belangrijk om de tijd te nemen om hun vertrouwen te winnen, want de meeste dieren zijn hier nog prima toe in staat.

2. Laat stressvolle situaties voorlopig achterwege

Het meest belangrijke is dat als je geadopteerde bij jou is aangekomen hem rustig laat wennen aan zijn nieuwe omgeving. De regel is dat het in de meeste gevallen drie dagen duurt voordat het dier weer tot zichzelf is gekomen, het drie weken nodig heeft om aan je routine te wennen en drie maanden nodig heeft om zich thuis te voelen. Daarom is het zo belangrijk om je dier in de begin periode niet te veel bloot te stellen aan nieuwe prikkels en veranderingen. Geef hem of haar de tijd, minstens enkele maanden, om een sterke vertrouwensband met jou op te bouwen. Ga dan ook niet meteen naar een hondenschool, commando's leren kan altijd nog. 

3. Neem de tijd voor adoptie

Adoptie vereist geduld. Overweeg grondig wanneer je een hond of kat uit het buitenland wilt adopteren. Plan vooraf hoe je de eerste maanden na de adoptie beschikbaar kunt zijn voor je nieuwe metgezel. Het is een aanpassingsperiode voor beide partijen, en tijd is essentieel.

4. Begrijp stressreacties

Honden kunnen reageren op stress met Fight, Flight, of Freeze reacties. Het is belangrijk om stressvolle situaties te vermijden en te letten op hoe je hond zich voelt. Geef je hond de ruimte om zich op zijn gemak te voelen en observeer waar hij zich prettig bij voelt.

5. Respecteer het verleden

Sommige buitenlandse honden of katten hebben een zwaar verleden. Ze kunnen hierbij trauma's en angsten hebben opgelopen. Hoewel het belangrijk is om respect te tonen voor hun angsten, moet je hen niet behandelen alsof ze nog steeds in deze vervelende omstandigheden leven. Leef in het 'nu' en bied je dier wat hij nodig heeft, met geduld en begrip. Met alleen medeleven is het dier niet gebaat. 

Bij Animal Match hebben we geleerd dat het gemiddeld tussen de drie en twaalf maanden duurt voordat een dier zich aanpast aan zijn nieuwe situatie. Onthoud dat rust, liefde, regels en geduld het belangrijste is voor een succes volle adoptie! 

#replace title#