In december 2015 ging op Facebook de groep ‘Mijn hond heeft leishmania’ van start. Sindsdien hebben enkele duizenden mensen hun weg naar deze groep gevonden. Zowel eigenaren van een hond met leishmania als rescuers, (bemiddelende) organisaties en een enkele dierenarts. Regelmatig wordt duidelijk dat de juiste informatie levensreddend kan zijn. Veelal kloppen mensen in wanhoop aan, omdat hun hond ernstig ziek is en ze zelf hebben ontdekt dat de symptomen weleens zouden kunnen passen bij leishmania. Ze zijn op zoek naar informatie en adviezen. Vaak hebben ze al een heel traject achter de rug, dat veel tijd en geld heeft gekost, maar waarvan hun hond niet beter werd. Eigenlijk alleen maar slechter.
Het aantal mensen dat lid wordt van de Facebook groep neemt snel toe. Logisch, want het aantal honden met leishmania in Nederland en België neemt ook snel toe. De zandvlieg die verantwoordelijk is voor de overdracht van leishmania breidt namelijk haar territorium gestaag uit. Het zijn niet alleen meer honden uit de landen rond de Middellandse Zee die besmet raken, maar ook honden uit bijvoorbeeld Noord-Macedonië, Bulgarije en Roemenië. Bovendien kan ook vele jaren na de adoptie leishmania ‘ineens’ actief worden. Met de stijging van het aantal leish+ honden neemt de behoefte aan informatie en praktijkervaring toe.
Dierenartsen en wetenschappers in endemisch gebied namen al in 2005 het initiatief voor Leishvet, een non-profitorganisatie die onder meer tot doel heeft dierenartsen, onderzoekers en studenten informatie, een behandelprotocol en standaardcriteria voor de diagnose van leishmania bij dieren te bieden. Veel dierenartsen in Nederland en België zijn echter niet op de hoogte van het bestaan van Leishvet en ontberen daardoor een belangrijke bron van informatie. Ook blijkt dat er vaak sprake is van hardnekkige misverstanden en er nog geen ervaring met leishmania en andere mediterrane ziekten is opgebouwd. Daarbij komt dat de Nederlandstalige informatie die wel online is te vinden, lang niet altijd correct is en vaak fragmentarisch.
Om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan informatie en handvatten voor het herkennen, diagnosticeren, behandelen en monitoren van leishmania is de website www.leishmania.nl gelanceerd. De informatie is zo laagdrempelig mogelijk gehouden, maar is wel voorzien van wetenschappelijke onderbouwing. Uitgangspunt voor leishmania.nl is het behandelprotocol van Leishvet. De idee achter leishmania.nl is dat eigenaar en dierenarts in samenspraak tot het juist en tijdig diagnosticeren, behandelen en monitoren van een individuele hond kunnen komen op basis van voorgeschiedenis, klinisch onderzoek, de juiste bloedonderzoeken en eventueel andere diagnostische onderzoeken. De prognose is meestal goed als tijdig de juiste diagnose wordt gesteld, tijdig de juiste behandeling wordt ingezet en er daarna op de juiste manier wordt gemonitord.
De Facebookgroep blijft gewoon in de lucht voor hulp bij de interpretatie van bloeduitslagen, praktische tips, inhoudelijke adviezen en het delen van ervaringen.
Klik op deze link voor meer informatie over Leishmania
www.leishmania.nl is een initiatief van en opgesteld door:
Dr. Esther Pieters, dierenarts en gespecialiseerd in buitenlandse honden, Anicura Verwijscentrum Dordrecht, Nederland
Diana Jansen, Spanje, beheerder van Facebook groep ‘Mijn hond heeft leishmania’
Adrie Beyen, Nederland, beheerder van Facebook groep ‘Mijn hond heeft leishmania’, oprichter St. Angel’s Choice, actief in Noord-Macedonië
Alex Voncken, Nederland, oprichter St. Setter Rescue Netherlands, actief in Italië, Spanje en Griekenland, mede-oprichter S.A.A.N. (Stray Animal Association Netherlands)